Kitüntetések átadása a Bíróságok Napja alkalmából

Kitüntetések átadása a Bíróságok Napja alkalmából

 

2017. július 14-én dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Bíróságok Napja alkalmából országos szinten 147 bírót és igazságügyi alkalmazottat részesített kitüntetésben az OBH épületében tartott rendezvényen. Beszédében kiemelte, hogy példaértékűnek tartja a bírósági dolgozók hivatásszeretetét és elkötelezettségét.

A Bíróságok Napját 2001. július 15. óta ünneplik annak emlékére, hogy 1869-ben ezen a napon hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvénycikket, amely szétválasztotta egymástól a közigazgatást és a bíráskodást.

A díjazottak közül hatan a Nyíregyházi Törvényszék, valamint az illetékességi területe alá tartozó járásbíróságok dolgozói, részükre az alábbi kitüntetések kerültek átadásra.

Dr. Kiss Judit, a Nyíregyházi Törvényszék büntető ügyszakos tanácsának elnöke, címzetes táblabíró részére a Juhász Andor Díj ezüst fokozatát adta át az OBH elnöke. A bírónő 1980-ban kezdett dolgozni a Nyíregyházi Megyei Bíróságon, 1990-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság büntető tanácselnöki pozícióját töltötte be. 2012-ben címzetes táblabírói kinevezésben részesült.

A Juhász Andor Díjat az Országos Bírói Tanács soros elnöke adta át a tanácselnök asszony részére kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenysége és példamutató életpályája elismeréseként. A díjat az Országos Igazságszolgáltatási Tanács alapította dr. Juhász Andor, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére.

Címzetes törvényszéki bírói cím adományozásában részesült dr. Szabó Anikó Andrea, a Nyíregyházi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája, valamint dr. Molnár István, a Mátészalkai Járásbíróság elnöke is.

Főtanácsosi kitüntetésben részesült dr. Dusa Diána, a Nyírbátori Járásbíróság titkára, Nagyné dr. Kerezsi Éva, a Mátészalkai Járásbíróság elnöki irodavezetője, valamint Rácz Éva, a Nyíregyházi Törvényszék csoportvezetője, osztályvezető asszony.

Tanácsosi címet vehetett át Vargáné Kopócs Valéria, a Vásárosnaményi Járásbíróság elnöki irodavezetője.

Valamennyi díjazott emlékül kapta az „Arcképcsarnok 2017” című kiadványt, amelyben a Bíróságok Napja alkalmából elismerésben részesülők fényképe és rövid életrajza található. A kötet lapjain 30, 40, 50 éve kezdett bírósági életpályák rajzolódnak ki.

Az OBH elnöke megköszönte a kitüntetettek munkáját, gratulált az elért eredményekhez, és további sikereket kívánva Juhász Andor szavaival zárta beszédét: „A feladat nagysága nem csüggeszti, hanem lelkesíti, erőinek végső megfeszítésére készteti azt, aki hivatásának él.”

 

 

Nyíregyháza, 2017. július 17.

                                                                                               Dr. Toma Attila

                                                                                                sajtószóvivő