Szakmai tanácskozás Debrecenben

 

A fiatalkorúak ügyeiben eljáró bírák és ügyészek részvételével tartottak szakmai konzultációt 2018. március 2-án, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Debreceni Javítóintézetében.

A konzultáció témája a javítóintézetben végrehajtott előzetes fogvatartás és a javítóintézeti nevelés elrendelésével elérhető kompenzációs lehetőségek bemutatása volt. Nagy Kálmán intézményvezető többek között a büntetés-végrehajtási őrzés során alkalmazott pedagógiai módszerekről és a gyermekotthoni körülményekről tájékoztatta a szakembereket. Kifejtette, hogy a bíróságokkal és az ügyészségekkel is szeretnének eredményes együttműködésen alapuló kapcsolatot kialakítani, ahogyan az már működik a rendőrségekkel és a drogprevenciós szervezetekkel.

A javítóintézet munkatársai tájékoztatták a résztvevőket az intézményben folyó munkáról, melynek során a bírák és ügyészek bepillantást nyerhettek a klinikai szakpszichológus, a gyógypedagógus, a nevelőtanár és az utógondozó által végzett tevékenységek összehangolt működésébe. A szakemberek elmondták, hogy a speciális nevelési színtéren megvalósuló nevelési feladatok ellátása során elsődleges célkitűzésük a fiatalkori bűnmegelőzés. Ennek során igyekeznek a javítóintézeti nevelésben részesülő fiatalok életében a bűnelkövetést megelőzően jelentkező hiányokat pótolni.

A rendezvény további részében a részvevők megtekintették az intézmény különböző részlegeit, s a nevelésbe vett fiatalok szobáit. A szervezők válaszoltak a bírák és ügyészek kérdéseire, s hasznos eszmecserét folytattak a javítóintézeti nevelés elrendelésével elérhető korrekciós lehetőségekről.