Értékteremtés az értékeink megőrzése útján

A Nyíregyházi Törvényszéken az elmúlt napokban tartott rendezvénysorozat lehetőséget adott arra, hogy bemutassuk a bíróság értékeit, és azt, hogy azok megőrzésével a jövőben új értékeket teremthetünk.

A rendezvénysorozat 2019. szeptember 9-én, a Magyar Értékek Napján indult, a törvényszék Toldi utcai épületében. Az eseményen dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy a törvényszék Bocskai utcai épülete 2019. január 25-én felvételt nyert a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Értéktárba.  Ezen a napon az értékek megőrzése mellett az értékteremtés is figyelmet kapott.  A Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Törvényszék között 2017-ben megkötött megállapodás eredményeként az egyetem építészmérnök hallgatói bemutatták a Toldi utcai épület átalakításáról készített terveiket. A hallgatók innovatív meglátásai rámutattak arra, hogy a meglévő épületben rejlő lehetőségek alapjai lehetnek egy fenntartható, XXI. századi épület kialakításának.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, és Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke

Forrás: Kelet-Magyarország

2018. évben a Nyíregyházi Törvényszék sikerrel pályázott az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” pályázatra, így megújítottuk a Kisvárdai Járásbíróság antik hatású bútorait, megőrizve azokat a jövő nemzedékének. A restaurált bútorok tárlata 2019. szeptember 13-tól nyitva áll az érdeklődők számára a Kisvárdai Járásbíróság földszinti aulájában.

A törvényszék épülete ebben az évben nem csak a megyei értékek közé, hanem a Nyíregyházi Települési Értéktárba is felvételt nyert.

2019. szeptember 16-án az Értékes Esték programsorozat törvényszéki állomásán az érdeklődők előadás keretében megismerkedhettek az épület történelmével, és a bíróság működésével.  A vetítést követően a résztvevők csoportos séta során tekinthették meg a bíróság számos helységét. Nagy figyelem övezte a tárgyalótermek, a távmeghallgató rendszer, a könyvtár, a büntető kezelőiroda és az irattár bemutatását.