Ítélet a kutyatámadás miatt elhunyt idős férfi ügyében

A Nyíregyházi Törvényszék gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Sz. I. vádlottat.

A vádlott nagyecsedi ingatlanán tartotta 2 bull terrier fajtájú kutyáját, akik éjszaka kennelben, napközben pedig szabadon voltak az udvaron. A vádlottnak tudomása volt arról, hogy a szomszéd felőli drótkerítése elavult állapotban volt, ennek ellenére nem gondoskodott arról, hogy a kutyák ne kerülhessenek a drótkerítés közvetlen közelébe.

2016. május 18-án délelőtt a kutyák a drótkerítést megrongálva átjutottak a szomszédban lakó férfi udvarára. A sértett a portájára átszökött kutyákat egy lapáttal visszakergette a vádlott ingatlanára, majd a kerítés javításába kezdett, eközben a két kutya ismét rátámadt. A földre került sértettet az alsó végtagján és a karján többször megharapták, lábszáráról az izomzatot teljesen lemarcangolták úgy, hogy a sértett sípcsontja szabad szemmel láthatóvá vált. A 85 év feletti idős férfi segélykiáltásait a szomszédai hallották meg, akik a kutyákat visszazavarták a saját területükre, majd a sértetthez mentőt hívtak. A sérülések következtében a sértett életveszélyes állapotba került, az életveszélyt az ideje korán érkező orvosi beavatkozás és a sértett lábának amputációja hárította el. Ennek következtében általános fizikai állapota leromlott, tartósan fekvőbeteg lett, ezzel összefüggésben keringési elégtelenség alakult ki, amely 2016. október 23-án a sértett halálát okozta.

Az ítélet a kihirdetés napján jogerőre emelkedett.

 

 

Nyíregyháza, 2017. július 10.

Dr. Toma Attila

   sajtószóvivő