A közös képviselő károsította meg az általa felügyelt társasházakat

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre enyhítette a K. B. vádlottal szemben folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 6 év börtönbüntetést és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést.

A vádlott 2009-től 2013-ig közös képviselőként tevékenykedett nyíregyházi társasházaknál. Feladatai ellátásához jogosultsággal rendelkezett a sértett társasházak bankszámlái felett annak érdekében, hogy a működéshez és karbantartáshoz szükséges kiadásokat fedezni tudja.

A fenti időszak alatt kisebb megszakításokkal 10 társasház képviseletét látta el, azonban amikor megszűnt a megbízatása az adott társasháznál, nem adta át az iratokat, könyvelési anyagokat, és társasházak felé pénzügyi elszámolási kötelezettségének sem tett eleget. A vádlott 5 társasházzal szemben összesen mintegy 24 millió Ft-tal nem tudott elszámolni.

Ennek ellenére a törvényszék azért enyhítette a büntetését, mert a másodfokú eljárás során tisztázta, hogy a vádlott az elsikkasztott pénz egy részét nem saját céljára, hanem egy további társasház jelentős összegű javítási költségeinek finanszírozására fordította.

A másodfokú ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebbezett.

 

Nyíregyháza, 2017. július 11.

Dr. Toma Attila

   sajtószóvivő