Felmentette a törvényszék az egészségügyi intézmény korábbi vezérigazgatóját

 

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa a mai napon felmentette M. Cs. vádlottat az ellene hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól.

A vádlottat korábban az elsőfokú bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette, illetve 3 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztséget töltsön be.

A másodfokú bíróság az eljárás során bizonyítást vett fel, melynek eredményeként eltérő tényállást állapított meg. Eszerint a vádlott az egészségügyi intézmény igazgatósági tagjainak egyetértésével, közbeszerzési és jogi tanácsadó javaslatára döntött úgy, hogy a közbeszerzési eljárás nyertes pályázójával nem köt szerződést, mert ez szolgálta a fenntartó tulajdonos érdekét. A döntés meghozatala során a vádlott figyelemmel volt a közbeszerzési eljárás kiírásának, lefolytatásának, valamint az eredményhirdetés körülményeire is.

A másodfokú eljárás során beszerzett szakértői vélemény alapján a törvényszék megállapította, hogy a közbeszerzési eljárásban kihirdetett nyertes ajánlattevő pályázata a kiírásnak nem felelt meg. A pályázat ellentmondásos volt, és összességében nem tartalmazott kedvezőbb feltételeket, mint annak a cégnek az ajánlata, amellyel az intézmény szerződést kötött.

A törvényszék megállapította, hogy M. Cs. vádlott vagyonkezelői kötelezettségét nem szegte meg, az egészségügyi intézmény részére vagyoni hátrányt nem okozott, az nem is állt szándékában. A bíróság a vádlottat az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában mentette fel.

Az ítélet nem jogerős.