Másodfokú ítélet a halálos tömegszerencsétlenség ügyében

 

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. március 8-án halálos tömegszerencsétlenség okozásának vétsége miatt 3 év végrehajtandó fogházbüntetésre súlyosbította az Á. S. vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 2 év felfüggesztett fogházbüntetést.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott 2016. szeptember 5-én délután a vádlott 49 iskolás gyermeket szállított autóbusszal Ludastó irányából Geszteréd felé haladva, 50-55 km/h sebességgel.

Az út egy jobbra ívelő szakaszon a növényzettől nem volt belátható, ekkor a busszal szemben közlekedett egy kishaszon jármű 61-68 km/h sebességgel. A járművek egyszerre értek a be nem látható kanyarhoz, és a rosszul megválasztott sebességük miatt összeütköztek. A baleset következtében az autóbusszal szemben közlekedő, kishaszon járművet vezető férfi és egyik utasa a helyszínen életét vesztette.

A buszon utazó gyermekek közül két gyermek súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket, további 24 gyermek pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A másodfokú bíróság indoklásában megfogalmazta, hogy halálos tömegszerencsétlenséget akkor kell megállapítani, ha a baleset következtében legalább egy ember meghal és legalább kilenc további megsérül. Erre figyelemmel az ennél jóval súlyosabb következményekkel járó balesetet okozó vádlott esetében a törvényszék alaposnak találta a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést.

Az ítélet jogerős.