Újabb döntés az 530 millió forint cigarettát érintő ügyben

 

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. október 2-án, a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban 2020. január 6-ig meghosszabbította E.Cs. gyanúsított letartóztatását.

Az ügyészi indítvány szerint, a gyanúsított 2019. március 3-án belépésre jelentkezett a Csengersimai Közúti Határátkelőhelyen egy pótkocsis vontatóval. A határátkelést követően a férfi a 49. számú főúton folytatta útját, amikor rendőrjárőrök intézkedés alá vonták. Ennek során a vontatóból és a pótkocsiból jövedéki adózás alól elvont dohányáru került elő, mintegy 530 millió forint értékben.

A gyanúsított kérte a szabadlábra helyezését, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelését, nyomkövető alkalmazását 2 millió forint óvadék letétbe helyezése mellett. A bíróság azonban a férfi kérelmét elutasította, álláspontja szerint a bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyára, nemzetközi jellegére, valamint a terhelt személyére tekintettel továbbra is fennáll annak veszélye, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezés esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől.  Az ügyben a nyomozás még folyamatban van, így fennáll a veszélye annak is, hogy a gyanúsított a tanúkat befolyásolná és ezzel a bizonyítás felvételét megnehezítené, ellehetetlenítené.

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.