Saját otthonában rabolták ki az idős férfit

 

A csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt indult eljárásban a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2019. október 3-án egy hónap időtartamra elrendelte L.A., L.K. és L.A. gyanúsítottak letartóztatását.

Az ügyészi indítvány szerint a gyanúsítottak 2019. szeptember 25-én megállapodtak abban, hogy bemennek a 71 éves, nyugdíjas, egyedül élő férfi Szabolcs megyei családi házába azért, hogy pénzt szerezzenek tőle. A megbeszélésük szerint a fiatalabb L.A. gyanúsított a ház előtt figyelt, mialatt a két társa a nyitott konyha ajtaján keresztül bement az ingatlanba úgy, hogy az arcukra fehér maszkot húztak. Az idős férfi egy fotelban ült, háttal a bejárati ajtónak, amikor L.K. hátulról a két karját lefogta, és az arcát belenyomta a kanapé ülőrészébe. Eközben az idősebb L. A. elkezdte a kutatást. A sértett a szorításból több alkalommal próbált kiszabadulni, azonban koránál és egészségi állapotánál fogva ez nem sikerült neki. Miután L.A. gyanúsított megtalálta a kanapé alá rejtett 30.000 forint papírpénzt és a kis asztalon lévő 40.000 forint értékű fémpénzt, L.K. a 71 éves férfit a földre lökte, és elmenekültek. A gyanúsítottak a megszerzett pénzt elosztották egymás között.

A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy mindhárom gyanúsított büntetett előéletű, korábban is vagyon elleni bűncselekmények miatt voltak felelősségre vonva, így megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén újabb bűncselekményt követnének el, a bizonyítást veszélyeztetnék.

A bíróság végzése nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentett be.