Alvó lakótársára és apjára támadt a fiatal férfi, ezért letartóztatta a bíróság

 

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. november 8-án a több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő eljárásban 2019. december 8-ig elrendelte C.A. gyanúsított letartóztatását.

Az ügyészség indítványa szerint, a gyanúsított 2019. november 6-án éjszaka a nyíregyházi lakásában rátámadt az ott alvó sértettre, őt a földre rántotta, két kézzel a nyakát megragadta és miközben a férfi fuldokolt megöléssel fenyegette. A férfi segítségére sietett a gyanúsított édesapja és felszólította fiát a bántalmazás abbahagyására. Ekkor C.A. őt is megtámadta, földre vitte, több alkalommal megütötte és egy ruhafogassal fojtogatta. Ezután a gyanúsított a lakóház konyhájában ment, ahol magához vett két konyhakést és továbbra is megöléssel fenyegette az édesapját. Mikor az édesapa a fia után bement a konyhába, a férfi a nála lévő konyhakéssel őt hastájékon szúrta.

A szúrás következtében az édesapa életveszélyes állapotba került, és később a kórházban meghalt. A másik sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A cselekményeket követően a gyanúsított elhagyta a helyszínt, őt a rendőrség Kótaj külterületén fogta el.

A bíróság megállapította, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűncselekmény megalapozott gyanúja fennáll, a gyanúsított férfi korábban több alkalommal volt büntetve, aki a cselekmény elkövetését követően a helyszínről eltávozott. Mindezen alapján alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, vagy a büntetőeljárás alól megkísérelné kivonni magát, elszökne vagy elrejtőzne. Figyelemmel arra, hogy a bűncselekményt közeli hozzátartozója sérelmére követte el, fennáll a veszélye annak is, hogy a bizonyítást megnehezítené, a büntetőeljárásban résztvevő vagy más személyeket megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna.

A végzés nem végleges, az ügyész és a védő tudomásul vette, de a vádlott fellebbezést jelentett be.