Apját és fiát ítélte el a Nyíregyházi Járásbíróság A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. május 21-én megtartott tárgyaláson:

 

V.Zs. I. rendű vádlottat rablás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, míg a társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette.

Ifj. V.Zs. II. rendű vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, míg a társtettesként elkövetett rablás bűntettének vádja alól felmentette.

Az ítéleti tényállás szerint 2019. szeptember 26-án éjszaka az apa a fiával és barátaival egy újfehértói csárdában italozott.  Mikor távozni készültek, az I. rendű vádlott megkérte a csárdában dolgozó sértettet, hogy készítsen össze nekik több italt és csokoládét elvitelre. A sértett ennek eleget tett, de az I. rendű vádlott a csomaggal fizetés nélkül távozott.

A sértett utána ment a csárda előtti parkolóba, és az ott várakozó II. rendű vádlott és annak barátai jelenlétében felszólította, hogy fizesse ki a 89.133 forint vételárat, de ő ennek továbbra sem tett eleget.

Mikor berakta az autóba a csomagot, a sértett megpróbálta azt kivenni, de a vádlott rátámadt, dulakodni kezdtek. Ifj. V.Zs. II. rendű látta apja bántalmazását, kiszállt a kocsiból és fejbe rúgta a földön fekvő sértettet. Ezután a vádlottak autóba ültek és elhajtottak.  

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügyészség vádiratában mindkét vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és rablás bűntettével vádolta. A bíróság a tárgyaláson meghallgatta a sértettet és ismertette az elkövetéskor jelenlévő tanú írásbeli vallomását.

Ezek alapján azt állapította meg, hogy ifj. V.Zs. II. rendű vádlott nem tudott arról, hogy az apja nem fizette ki az italokat, az ő erőszakos magatartása – ellentétben az apja tettével - nem azok megszerzésére irányult, ezért őt a rablás bűntettének vádja alól felmentette. Az elsőrendű vádlott pedig nem okozott sérülést a sértettnek, ezért őt a testi sértés vádja alól mentette fel.

A bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette, hogy mindkét vádlott büntetett előéletű, az apa a cselekményt visszaesőként követte el.

A veszélyhelyzetre tekintettel a letartóztatásban lévő I. rendű vádlott és védője a Nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézetben, míg a bűnügyi felügyelet alatt álló II. rendű vádlott és védője a Nyíregyházi Rendőr-főkapitányságon tartózkodott és a tárgyaláson részvételüket távmeghallgatás útján biztosította a bíróság.

Az ítélettel szemben I. rendű vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabása, II. rendű vádlott és védője felmentés érdekében, míg az ügyészség mindkét vádlott vonatkozásában súlyosbításért jelentett be fellebbezést. A jogerős döntést az ügyben a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni.