Embercsempészés és lopások miatt ítélt el a bíróság egy ukrán férfit

 

A Kisvárdai Járásbíróság a mai napon megtartott előkészítő ülésen N.O. vádlottat 1 rendbeli embercsempészés bűntette, 5 rendbeli lopás bűntette és 2 rendbeli lopás bűntettének kísérlete miatt - halmazati büntetésként – 5 év börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A tényállás szerint az ukrán állampolgár vádlott – ezidáig ismeretlen társaival együtt - segítséget nyújtottak hat afgán állampolgárnak abban, hogy őket több országon keresztül átcsempészve Németországba juttassanak. N.O. ismeretlen társai Kijevben elszállásolták az afgánokat, akiket onnan az ukrán-magyar határhoz szállították, majd 2019. április 11. napján a Tiszán egy csónakban átutaztatták Magyarország területére. Ott N.O. vette át a hat főt, és gyalogosan tovább kísérte őket Magyarország felé, azonban útközben a Záhonyi Hatérrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket. A hat afgán állampolgárt egy másik személy vitte volna tovább Németországba.

Az afgán állampolgárok fejenként 14-15 ezer dollárt fizettek az embercsempészésben közreműködőknek.

A fentieken túl I. rendű N.O. vádlott – a szintén ukrán állampolgárságú II. rendű H.M. vádlottal együtt - 2019. február 21-én éjfél körül Ukrajnából Magyarországra utazott, ahol egy kisvárdai mobiltelefonos-szaküzlet bejárati ajtaját felfeszítve bement az épületbe, és onnan 5 db mobiltelefont és 2 db táblagépet vittek el, majd távoztak Ukrajnába.

2019. április 5-én az esti órákban a két férfi ismét Magyarországra utazott és egy nyíregyházi motorkerékpár kereskedés bejárati ajtaját próbálták feszítővassal kinyitni, de nem jártak sikerrel.

A vádlottak ezután megláttak egy tőlük néhány méterre parkoló motorkerékpárt, amiről levágták a lakatot, azonban nem tudták beindítani a motort, így azt végül egy kereszteződésben hagyták és elmenekültek a helyszínről.

2018. december 7. és 2019. február 6. napja között több kerékpár mellett csónakmotort, motorkerékpárt és egy fűnyírót is eltulajdonítottak kerékpárüzletekből, lakóházakból. Végül 2019. március 7-én egy számítástechnikai szaküzletbe is bementek, ahonnan 3 db laptopot, és 1 db fejhallgatót vittek magukkal.

A két ukrán állampolgárságú vádlott cselekményükkel összesen 7.343.291 forint kárt okozott.

I.rendű N.O. vádlott a bíróság előtt a cselekmények elkövetését maradéktalanul beismerte, megbánta, így lehetőség volt arra, hogy a bíróság előkészítő ülésen hozzon ítéletet.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, így az nem jogerős.

II. rendű vádlott jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ezért vele szemben távollevő terhelttel szembeni eljárásban, tárgyaláson fejeződik be az ügy.