Ítéletet hozott a bíróság az idős sértettet otthonában bántalmazó vádlottak ügyében

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. június 25-én társtettesként elkövetett rablás bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt T.I. I. rendű vádlottat – halmazati büntetésül – 12 év fegyházbüntetésre és 12 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, L.R. II. rendű vádlottat 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg R.I. III. rendű vádlottat  bűnsegédként elkövetett rablás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A tényállás szerint a vádlottak 2019. január 22-én elmentek az egyedül élő, idős,

sértett ingatlanához azért, hogy onnan pénzt és értéktárgyakat lopjanak el. A vádlottak tudták, hogy a sértett otthon van, ennek ellenére T.I. és L.R.J. vádlottak harmadik társuk segítségével átmásztak a kerítésen, és a nyitott ajtón bementek a házba. A két férfi az otthon tartózkodó 76 éves, korábban stroke-ot kapott sértettet megtámadta, ököllel több alkalommal arcul ütötte. Ezután L.R.J. a sértett kezét hátra csavarva lefogta és kanapéra nyomta, majd a lakásban fellelhető értéktárgyak után kutattak. A vádlottak az ingatlanból 40.000 forint készpénzt, egy fényképezőgépet, egy mobiltelefont, pénzérméket és egy emlékérmet vittek el. Ezalatt R.I. vádlott az ingatlan előtt figyelt.

 A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de tekintettel a bántalmazás módjára, a sértett testtájékokra, csupán a véletlenen múlt, hogy súlyosabb sérülés nem következett be.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy I. rendű T.I. vádlott büntetett előéletű, erőszakos többszörös visszaeső, legutóbbi hosszabb tartamú fegyházbüntetéséből 2017. decemberében szabadult. II. rendű L.R.J. vádlott büntetlen előéletű, azonban több alkalommal volt vele szemben folyamatban eljárás, rablás és más miatt 4 évre javítóintézeti nevelését rendelték el, melyből 2018. novemberében bocsátották el ideiglenesen.

Enyhítő körülmény volt, hogy III. rendű R.I. vádlott büntetlen előéletű, teljeskörű beismerő vallomást tett, míg I. és II. rendű vádlottak csupán részben ismerték be a bűncselekményeket.

Az ítélettel szemben a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, így nem jogerős.