A munkahelyét is elvesztette a bántalmazó rendőr

A Nyírbátori Járásbíróság 2021. február 15-én folytatólagosan elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete, 2 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette és 3 rendbeli testi sértés vétsége miatt B.A. vádlottat 1 év 8 hónap börtönbüntetésre és lefokozásra ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását a bíróság 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2012-től a készenléti rendőrség tagja. 2019. július 24-én hajnalban a Szabolcs megyei otthonuk udvarán, ittas állapotban szóváltásba keveredett élettársával, őt a kezénél fogva megrángatta és meglökte, amitől a sértett a földre esett. Ekkor a férfi a hajánál fogva húzni kezdte, majd hirtelen elengedte, így a sértett feje az udvar beton burkolatához ütődött. A konfliktus követően a sértett távozott otthonukból és az éjszakát egy közeli parkban töltötte. Mivel a kora reggeli órákban is szédült, hazament és megkérte a férfit, hogy vigye őt kórházba.

2019. szeptember 22-én a vádlott ismét vitatkozni kezdett ittas állapotban élettársával, többször meglökte és meggátolta abban, hogy a lakást elhagyhassa, közben kijelentette, hogy nem engedi őt el. A vádlott a sértettet rángatta, tenyérrel arcon ütötte és a földre került nő hátára taposott.

Ezt követően a vádlott és élettársa megbeszélték, hogy megszüntetik kapcsolatukat, rendezik az ezzel járó közös dolgaikat. E közben 2020. április 14-én ismét szóváltás alakult ki közöttük, a vádlott agresszívvá vált. Ekkor a sértett a lakásból az udvarra menekült, ahova a vádlott követte, megragadta és berángatta őt a lakásba, ahol bántalmazni kezdte. A sértettnek sikerült bezárkóznia a fürdőszobába és értesítette a rendőrséget, akik büntetőeljárást indítottak a férfival szemben.

2020. április 17-én a vádlott megpróbálta rábírni korábbi élettársát, hogy vonja vissza a feljelentését vele szemben, ennek érdekében életveszélyesen megfenyegette őt és szüleit is. A sértett félve az újabb bántalmazástól, megpróbálta feljelentését visszavonni, de erre nem volt lehetősége.

A sértett a bántalmazások során 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az előkészítő ülésen a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, tettét megbánta és bocsánatot kért a jelen lévő sértettől.

Az ítélet jogerős.

A Büntető Törvénykönyv alapján a rendőrség hivatásos állományú tagjával szemben lefokozás büntetés is kiszabható. A lefokozással a katona elveszti a rendfokozatát és címzetes rendfokozatát, azaz munkaviszonya az ítélet jogerőre emelkedésével megszűnik és a jövőben sem helyezkedhet el rendvédelmi szervnél. Ezt a büntetést akkor kell alkalmazni, ha az elkövető a rendfokozatára méltatlanná vált.