Több, mint 100 millió forintot csalt ki a férfi a sértettektől letartóztatta a bíróság

 

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2021. június 07-én a csalás és lopás bűntette miatt indult eljárásban 2021. július 07-ig elrendelte G.Zs.I. gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2019-ben egy társkereső oldalon álnéven megismerkedett a sértettel, akivel élettársi kapcsolatba került. Együttélésük során arra hivatkozva, hogy befolyásos kapcsolatai révén kedvező áron tud ingatlanokat, illetve valutát vásárolni 2019. június és 2020. nyara közötti időszakban az élettársától több, mint 50 millió készpénzt vett át. Ezen túlmenően a férfi több, mint 200 ezer forint értékű aranyékszereket is átvett a sértettől azzal az ürüggyel, hogy azokat kitisztíttatja, amiket azonban valójában egy ismerősének szándékozott ajándékozni. A férfi rávette élettársát egy 13.500.000 forint értékű gépjármű megvásárlására is, majd kihasználta, hogy az asszony a szemműtéte miatt átmenetileg látásában korlátozott, félrevezetve a szerződés tartalmáról, aláírattatott vele egy adásvételi szerződést az autó eladásáról. Élettársi kapcsolatuk alatt a férfi az asszony édesapjától és testvérétől is kicsalt közel 25 millió forint készpénzt szintén ingatlan és valutavásárlás okán. Amikor a férfi elköltözött a sértettől, további közel 900 ezer forintot tulajdonított el a lakásából.

A gyanúsított a fenti módszerrel egyezően 2020. nyarán két másik asszonyt is megtévesztett, akiktől 33.500.000 forintot vett át valutaváltás ígéretével.

A gyanúsított a cselekményeket megélhetésének biztosítása érdekében követte el, a sértettektől átvett összegekből nem állt szándékában sem valuta, sem ingatlan vásárlása.  

A nyomozás során a gyanúsított a nyomozó hatóság előtt idézés ellenére nem jelent meg, ezért nemzetközi elfogatóparancs alapján fogta el a rendőrség. Büntetett előéletű, korábban hasonló bűncselekmény miatt a bíróság már elítélte. Mindezekre tekintettel a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a gyanúsított a hatóságok elől újra elszökne, elrejtőzne vagy újabb bűncselekményt követne el, ezért elrendelte letartóztatását.

 

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene. A jogerős döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni.