Letartóztatta a bíróság a Szabolcs megyei háziorvost és társát, akik pénzért oltás beadása nélkül igazolták a koronavírus elleni védettséget

Letartóztatta a bíróság a Szabolcs megyei háziorvost és társát, akik pénzért oltás beadása nélkül igazolták a koronavírus elleni védettséget

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2021. július 17-én a vesztegetés elfogadásának bűntette és védettségi igazolással való visszaélés bűntette miatt indult eljárásban 2021. augusztus 17-ig elrendelte dr. A.A. I. rendű és K.D. II. rendű gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint dr. A.A. I. rendű gyanúsított egy Szabolcs megyei településen látott el háziorvosi tevékenységet, így jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére. Ezen jogosultságát kihasználva, K.D. II. rendű gyanúsított megállapodott vele abban, hogy közvetítőként olyan személyeket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványhoz hozzájutni, de ténylegesen nem kívánják beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást. A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy a kiközvetített személyektől fejenként 50.000 Ft-ot fognak kérni azért, hogy I. rendű gyanúsított az adataikat, mint beoltott személyek adatait a központi rendszerbe rögzítse, és így védettségi igazolványra jogosultakká váljanak anélkül, hogy ténylegesen megkapták volna a védőoltást. A kiközvetítettek által fizetett pénzen a gyanúsítottak megosztoztak. A fenti módszerrel 2021. májusában két személy jutott védettségi igazolványhoz jogosulatlanul.

K.D. II. rendű gyanúsítottat felbújtóként hallgatta ki a nyomozó hatóság.  

Tekintettel arra, hogy kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a nyomozó hatóság a két férfit, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a nyomozó hatóság elől elszöknének, elrejtőznének, vagy megállapodásuknak megfelelően tovább folytatnák tevékenységüket és ezzel újabb bűncselekményeket követnének el.

A fentiekre figyelemmel a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

A végzés nem végleges, az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben. A végleges döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni.