Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság a kórházi oltópont rendjét biztosító katona támadóját

A Kisvárdai Járásbíróság 2021. augusztus 5. napján meghozott ítéletével közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt P. A. vádlottat 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 1 év 6 havi próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy a szabadságvesztést végrehajtásának esetén börtönben kell végrehajtani.

A megállapított tényállás szerint P. A. vádlott 2021. május 16. napján ittas állapotban érkezett a kisvárdai kórház területén lévő oltóponthoz azért, hogy a COVID-19 fertőzés elleni védőoltást felvegye. Az oltóponton teljesített szolgálatot a Magyar Honvédség hivatásos állományú katonája, D. A. sértett. Mivel a vádlott a maszkviselési és a távolságtartási kötelezettségének nem tett eleget, így őt erre a sértett több alkalommal is felszólította. Az emiatt indulatossá vált vádlott a sértett háta mögé lépett, és őt egy alkalommal meglökte, a sértettel kiabált, őt szidalmazta. Magatartása miatt a kórházban szolgálatot teljesítő rendész a katona segítségére sietett és a vádlottat az épületből kivezette.

Cselekményéért a bíróság a vádlottat végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, mivel a vádlott büntetlen előéletére tekintettel a büntetés céljai ez úton is elérhetőek.

Mivel a bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Nyíregyháza, 2021. augusztus 5.