Két nő életére tört a férfi – életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság

 

A Nyíregyházi Törvényszék 2021. szeptember 09-én nyereségvágyból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, kifosztás és lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte K.A. vádlottat azzal, hogy a férfi legkorábban 35 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a túlélő sértett részére 5.000.000 Ft kártérítést állapított meg, és annak megfizetésére kötelezte a vádlottat.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2017. év elején elvesztette munkahelyét, de azt titkolta családja előtt. Megélhetését örökségéből és családi ingatlanok értékesítéséből fedezte, mindennapjait többnyire kocsikázással töltötte.

2018. november 16-án egy kisvárdai parkolóban a sértett szexuális szolgáltatást ajánlott a vádlottnak, amit ő elfogadott. A férfi egy kieső, fás bokros területre vitte autójával az asszonyt, de ott nézeteltérés alakult ki közöttük. Ennek során a férfi megütötte, majd egy késsel többször megszúrta a nőt. A sérülések következtében a sértett a helyszínen életét vesztette. Ezután a férfi elvette a nő táskájából a készpénzt, azt a holttesttel együtt egy műanyag fóliába csomagolta és autója csomagtartójába tette.

Ezután 2018. november 22-én a férfi – vásárlást színlelve - bement egy nyíregyházi női ruházati üzletbe, hogy onnan pénzt szerezzen. Ennek érdekében töltött lőfegyvert és egy konyhakést is vitt magával. A férfi a boltban nézelődött, kiválasztott egy női ruhaneműt, majd a kasszához ment. Belépett a pult mögé, kihúzta a váltópénzes fiókot és közben pisztolyával nagy erővel arcon ütötte az ott dolgozó eladót, aki a földre esett. Ezután a nő csípőjére ült és a fegyvert a segítségért kiabáló sértett homlokához nyomta. A vádlott ezután elrakta a pisztolyt, elővette a konyhakést és azzal testszerte többször megszúrta az eladót.  

Egy közelben tartózkodó férfi meghallotta a segítségkérést, és dörömbölni kezdett a ruhabolt kirakatán. Miközben telefonon értesítse a rendőrséget, a vádlott elmenekült a helyszínről.

A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, életét a gyors orvosi ellátás mentette meg.

A vádlottat a rendőrök 2018. november 23-án otthonában fogták el. Később autójában megtalálták a korábban megölt nő holttestét, a töltött pisztolyt, otthonában pedig a fegyveréhez tartozó töltényeken túl további lőszert is találtak, melyek tartására a férfi nem rendelkezett engedéllyel.

Az ítéletet nem jogerős, az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője részben felmentésért, illetve enyhébb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. Az eljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Nyíregyháza, 2021. szeptember 09.

 

    dr. Resán Dalma

       sajtószóvivő