Családi hagyaték miatt rokonaira támadt a pár letartóztatta őket a bíróság

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2022. június 8-án felfegyverkezve elkövetett garázdaság, önbíráskodás és magánlaksértés bűntette miatt indult eljárásban 2022. július 8-ig elrendelte R.O. és V.E.M. gyanúsítottak letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak élettársak.  2022. június 5-én a kora esti órákban megjelentek R.O. gyanúsított testvérének nagykállói házánál, ahol azzal fenyegették meg a lakás tulajdonosát és az éppen ott tartózkodó édesanyját, hogy rájuk gyújtják a lakást, illetve megölik őket, ha nem fizeti ki részükre a férfit (R.O.  gyanúsítottat) megillető 600.000 forint összegű apai hagyatékot.

Amikor a férfi testvére közölte velük, hogy nem tudja kifizetni az összeget, a gyanúsítottak fenyegetőzve távoztak a helyszínről, majd kis idő múlva egy csákánnyal és lapáttal kezükben tértek vissza.

Ismételten életveszélyesen megfenyegették az ott tartózkodókat, majd R.O. gyanúsított a kezében lévő csákánnyal betörte a lakás utcafrontra néző ablakát. Ezt követően a gyanúsítottak beszaladtak a lakás udvarára, ahol R.O. gyanúsított a kezében lévő csákánnyal a lakásból kilépő másik testvérére támadt, majd az udvaron dulakodás alakult ki közöttük. Ezalatt V.E.M. gyanúsított a lakás tulajdonosának édesanyjára támadt rá az udvaron. Az idős asszonynak a helyszínen lévő egyik rokon sietett a segítségére, aki megakadályozta a tényleges bántalmazást.

Mindkét gyanúsított büntetett előéletű, munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek.  Mivel legutóbbi elítélésük óta kevesebb mint 1 hónap telt el, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén újabb bűncselekményt követnének el, vagy megnehezítenék a bizonyítást azzal, hogy a büntetőeljárásban résztvevő személyeket, tanúkat megfélemlítenék vagy megkísérelnék befolyásolni. Mindezekre tekintettel a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben.