Letartóztatta a bíróság az embercsempészéssel gyanúsított férfiakat

A Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírója 2022. június 21-én az embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban 2022. július 21. napjáig elrendelte három ukrán állampolgárságú gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint M.V. gyanúsított megállapodott több ukrán katonaköteles személlyel, hogy 1000-2000 Euróért, illetve amerikai dollárért segítséget nyújt nekik abban, hogy - jogszabályok megszegésével - a zöldhatáron keresztül Ukrajnából Magyországra jussanak.  M.V. a bűncselekmény elkövetésébe bevonta társait, T.O. és T.V. gyanúsítottakat is.

2022. június 18-án a három férfi két személygépkocsival Vásárosnaményba ment, ahol T.O. és T.V. gyanúsítottak a gépkocsijukat egy vásárosnaményi élelmiszerüzlet parkolójában hátra hagyták, majd onnan őket M.V. gyanúsított a határ térségébe szállította az általa vezetett járművel. 

Ezt követően T.O. és T.V. gyanúsított egy telefonos applikáció segítségével Mezőkaszonyban találkozott négy hadköteles ukrán állampolgárral, akiket gyalogosan kísértek a zöldhatáron keresztül Magyarországra.  Mikor átértek, együtt megvárták M.V. gyanúsítottat, aki autójával Barabás község közelében felvette őket. A határrendészek az illegális határátlépést hőkamera segítségével észlelték, és kb. 200 méter megtétele után megállították az autót, majd előállították a gépjárműben ülő személyeket.

A gyanúsítottakat a nyomozóhatóság akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja. Mindhárom férfi ukrán állampolgár, magyarországi lakó- és tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, magyarországi kötődésük nincs. Figyelemmel az Ukrajnában fennálló háborús helyzetre is, a bíróság döntése szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, vagy a büntetőeljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával megnehezítenék a bizonyítást. Mindezekre tekintettel a bíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene.