B. J. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 13., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Segítségnyújtás elmulasztásának bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 2.
Tárgyaló: 
Fsz. 5.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottak 2015. szeptember 11-én Győrből Demecserbe szándékoztak utazni kistehergépkocsival. Útközben több benzinkútnál is megálltak, ahol a gépjárművet vezető B. J. vádlott kivételével mindannyian szeszes italt fogyasztottak. Az M3-as autópályán 120-130 km/h sebességgel haladva, a gépkocsiban utasként jelenlévő D. Gy. ittasságánál fogva hőbörögni kezdett, és ki akart szállni a járműből, amit utastársai megakadályoztak, majd a kálmánházi pihenőhely közelében, a leállósávon megálltak, és ott mindannyian kiszálltak a gépkocsiból. D. Gy. ezt követően nem akart beszállni a gépkocsiba, így a vádlottak magára hagyták, majd elindultak a járművel, és Nyíregyháza felé tartottak. A Kállói úton lévő üzemanyagtöltő állomásnál megtankoltak, közben az autót vezető B. J. vádlott a segélyhívót telefonon hívta, és bejelentést tett, hogy D. Gy-t az autópályán hagyták, kérte, hogy menjenek érte, nehogy baj érje.

Időközben az M3-as autópályán Budapest felől Nyíregyháza felé közlekedett M. R. E. az általa vezetett személygépkocsival, 130 km/h-s sebességgel, aki későn észlelte a forgalmi sávjában lévő D. Gy-t, és fékezés nélkül, a sávjában haladva elütötte, amelynek következtében D. Gy. olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. D. Gy. vérében a balesetkor 2,79 gr/l ezrelék alkoholkoncentráció volt, ami súlyos fokú ittas állapotot jelentett.

A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy D. Gy. élete, testi épsége veszélyben van, mivel tudták azt, hogy az autópályán tartózkodik, ittassága miatt nincs beszámítási képességének birtokában. Az ügyészség B. J. vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével, a többi vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolja.

Az ügyben perbeszéd és ítélethirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: