T. A. és társa

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 15., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Uzsora bűncselekmény
Tárgyalás helyszíne: 
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 2.
Tárgyaló: 
I/31
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádlottak élettársi viszonyban éltek Nyírbogdányban 2010-től. Rendszeres haszonszerzésre törekedve, mélyszegénységben élő sértettek számára pénzt adtak kölcsön úgy, hogy a kölcsönadott pénzre aránytalan kamatot kötöttek ki. Mivel I. r. vádlott írni, olvasni nem tud, így II. r. vádlott vezette egy füzetbe a sértettek nevét, a kölcsönadott pénz összegét és a visszajáró pénzösszeget.

B. J. sértett részére I. r. vádlott átadott 10.000 Ft kölcsönt, amelyet a sértett a következő hónapban visszafizetett neki. A vádlottak azonban ezt követően minden hónapban 60.000 Ft kamatot kér a sértettől a korábban kölcsönadott és visszafizetett 10.000 Ft után, így a sértett 2010. novembere és 2011. júniusa közötti időben 484.000 Ft kamatot fizetett ki a vádlottaknak. A sértettet folyamatosan fenyegették azzal, hogy megverik és rágyújtják a házát, ha nem fizet több kamatot, valamint I. r. vádlott egy alkalommal vállon is szúrta a sértettet.

A vádlottak további sértettektől is hasonló módon követeltek kölcsön után járó kamatot, akik összesen több, mint 3 millió Ft-ot fizettek nekik kamatként. A vádlottak a rendkívül nehéz körülmények között élő sértetteket és kiskorú gyermekeiket súlyos nélkülözésnek tették ki.

Az ügyben másodfokú ítélet meghozatala várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: