Sz. Sz. és társa

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 11., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette
Ügyszám: 
B.761/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 2.
Tárgyaló: 
Fsz.7.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

II. r. N. Á. vádlott – korábban ukrán állampolgár – 2012-ben szerezte meg a magyar állampolgárságot, aminek feltétele az volt, hogy felmenője magyar állampolgár legyen, és ő maga is beszélje a magyar nyelvet.

A magyar állampolgárságról szóló törvény 2013. március 1. napjától megszüntette az önkormányzat jegyzőjének azt a hatáskörét, hogy állampolgársági ügyekben kérelmet vegyen át.

II. r. vádlottat ukrán ismerősei megkérték, hogy segítsen nekik megszerezni a magyar állampolgárságot úgy, hogy a törvényi feltételeknek nem felelnek meg. II. r. vádlott ennek érdekében felkereste egy szabolcsi település jegyzőjét, I. r. vádlottat, aki vállalta, hogy személyenként 500 euró fejében segítséget nyújt a magyar állampolgárság megszerzésében az ukrán személyeknek. I. r. vádlott közölte II. r. vádlottal, hogy a kapott pénzből adni fog az ügyintézésért a hivatalos személyként dolgozó ismerősének is.

I. r. vádlott ezt követően 11 esetben vett át II. r. vádlottól honosítási kérelmet, és a kérelmező személyek után fejenként 500 eurót. Az átvett pénzről 10 esetben állított ki átvételi elismervényt, melyen olyan bélyegzőt szerepeltetett, amely a polgármesteri hivatal nyilvántartásában nem szerepel. I. r. vádlott a kérelmek elintézése érdekében semmit nem tett, majd II. r. vádlott felszólítására az átvett, összesen 7.000 euróból 1.000 eurót részére visszaadott. II. r. vádlott 2015. június 22-én a bűncselekményt a rendőrségnek bejelentette, és az elkövetés körülményeit feltárta.

A törvényszék a vádirat ismertetésével és a vádlottak kihallgatásával kezdi meg a bizonyítási eljárást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: